Kaip atidaryti restoraną: tinkamos patalpos

Kadangi dažnai sulaukiu klausimo, kokios patalpos yra tinkamos restoranų verslui, nusprendžiau sukurti šį įrašą apie pagrindinius dalykus į kuriuos reikia atsižvelgti renkantis patalpas restoranui. Linkiu didžiausios sėkmės kuriant savo restoranus!

10/10/20233 min read

Šį tekstą nusprendžiau parašyti todėl, kad paskutiniu metu labai dažnai sulaukiu klausimų kokios patalpos tinkamos. Jei neturite patirties restoranų versle ir nesate tikrai turtingas, didelės investicijos į patalpas nėra rekomenduojamos. Jei turite savas patalpas, puiku. Kitu atveju dažniausiai patalpos yra nuomojamos. Patalų vieta ir dydis priklauso nuo jūsų restorano koncepcijos. Tačiau yra dar keletas kriterijų į kuriuos reikėtų atsižvelgti:

  • Ar patalpos yra maitinimo paskirties jei ne, svarbu kad nuomotojas paskirtį pakeistų prieš jums pasirašant nuomos sutartį arba sutartimi įsipareigotų patalų paskirtį pakeisti į maitinimo. Tikrai nesiūlau patiems imtis keisti nuomojamų patalpų paskirties tai yra sudėtingas ir net ne visada įmanomas procesas, todėl tebūnie tai patalpų savininko užduotis.

  • Ar namas kuriame yra būsimo restorano patalpos yra gyvenamasis? Jei jūs norėsite prekiauti alkoholiu, o šiuo adresu nėra išimta prekybos alkoholiu licencija, jums reikės namo gyventojų sutikimo 50+1. Tai dažnai būna didelė problema. Tabako licencijai reikalingas atskiras sutikimas.

  • Ar patalpos atitinka techninius reikalavimus keliamus restoranams. Tarkime jei tai buvo parduotuvė o jūs norite ten kurti restoraną, kavinę ar kelyklėlę, turite išsiaiškinti ar patalpos bus tinkamos pagal VMVT keliamus reikalavimus maitinimo patalpom. Jei ne, gerai pagalvokite ar investicija reikalinga jas paversti tinkamomis yra ne per didelė. Todėl, kad jei nuspręsite išsikraustyti arba verslas nepasiseks visi šie pagerinimai liks patalpų savininkui pagal įstatymą.

  • Ar yra jau įrengtas oro ištraukimas iš virtuvės, jei patalpos paveldo zonoje ir tokio ištraukimo nėra gali būti problematiška jį įsirengti, taip pat tai yra labai didelės investicijos, vėl gi dėl to kad tokie pagerinimai vėliau negali būti išmontuoti iš patalpų.

  • Nerekomenduojama nuomotis neįrengtų patalpų. Nekalbu apie interjerą, jį dažniausiai kiekvienas restorano savininkas nori įsirengti savaip. Tačiau esminiai dalykai tokie kaip ventiliacijos sistema, rekuperatoriai, kondicionieriai ir virtuvės oro ištraukimo sistemos. Šie dalykai kainuoja labai brangiai. O pagal nuomos teisę šių dalykų nutraukę nuomos sutartį pasiimti negalėsite. Todėl arba susitarkite su patalų savininku kaip įrenginėsite šiuos dalykus ar bendromis lėšomis ar įrengs nuomotojas arba paieškokite patalpų kur šie dalykai jau yra.

  • Dažnai yra neblogai nuomotis patalpas kuriuose jau buvo restoranas, tokiu atveju gali būti, kad net gi alkoholio licencija jau bus ir ją reikės tik persirašyti. Minusas gali būti jei restoranas buvo prastos reputacijos ar savininkai prastai sutarė su kaimynais.

  • Jei planuojate nuomoti patalpas verslo centre įsivertinkite papildomus mokesčius taikomus patalpų priežiūrai. Jie dažniausiai sudaro didelę nuomos kaštų dalį ir nebūna įtraukti į nuomos kainą, o sutartyje ir pasiūlyme būna išskirti atskirai todėl sumos atrodo nedidelės. Tačiau kai sudedi viską į nuomos kainą, galite pastebėti kad nuomos kaina yra tikrai didelė. Taip pat svarbu atsižvelgti į tai kokios įmonės dirba verslo centre. Koks yra centro užpildymas, kiek įmonių leidžia darbuotojams dirbti iš namų. Ar yra įrengtos papildomos virtuvėlės darbuotojams. Kas yra aplinkui tą verslo centrą (maitinimo įstaigos, prekybos centrai, jie irgi bus jūsų konkurentai jei yra netoli) Dažnai gali nutikti taip kad verslo centras atrodo patrauktus tačiau pagrindinę dalį nuomininkų sudaro įmonės kurios leidžia darbuotojams dirbti nuotoliu ir ofise jie būna 1 dieną per savaitę. Labai svarbu gerai įsivertinti srautus.

  • Jei planuojate nuomotis patalpas prekybos centre. Tai nėra dažna galimybė, nes prekybos centrai gana atsargiai renkasi partnerius ir ganėtinai stipriai diktuoja savo sąlygas net gi dėl restorano koncepcijos ir interjero. Todėl dažniausiai prekybos centrai dirba su restoranų tinklais. Tačiau kartais galima surasti nuomos pasiūlymų ir prekybos centruose. Tuomet reiktų labai gerai įsivertinti nuomos kaštus, aplinkinius konkurentus ir prekybos centro užimtumą bei paanalizuoti būtent to prekybos centro kliento tipažą (gal būt jūsų koncepcija ten netiks)

Jei visgi nuspręsite nuomoti patalpas kur pvz. anksčiau buvo rūbų parduotuvė, prieš nuomojantis siūlyčiau pirmiausia paprašyti patalpų plano ir su juo nėjus į VMVT pasikonsultuoti dėl patalų tinkamumo restoranų verslui. Susitarus telefonu jums bus paskirtas susitikimas su vienu iš inspektorių kuris jus pakonsultuos. Arba visuomet galite kreiptis į mane.